ZADZWOŃ REZERWUJ GPS
Zastawiony stół

XX BAL OWOCÓW MORZA w Hotelu New Skanpol

Aromatyczne krewetki, świeże małże, sycące ryby i homary, a wszystko podane w towarzystwie apetycznych dodatków. Już po raz dwudziesty zapraszamy Państwa na niepowtarzalny Bal Owoców Morza w Hotelu New Skanpol!

Bal Owoców Morza, który stał się już naszą kołobrzeską tradycją, odbędzie się w ostatnią sobotę karnawału 25 lutego 2017 r. w hotelowej restauracji „Skandynawia”.

A w programie:

  • Aperitif
  • kolacja Frutti di Mare
  • całonocny bufet szwedzki
  • open bar z nieograniczonym dostępem do wybranych napojów i alkoholi
  • zabawa taneczna przy muzyce zespołu Osada Art
  • niespodzianka artystyczna

Frutti di Mare na europejskich stołach

Owoce morza zyskały popularność już w średniowiecznych Włoszech. Włosi sprowadzali z Francji świeże skorupiaki i mięczaki morskie. Zajadała się nimi zarówno arystokracja, jak i pospólstwo. Z czasem przysmaki nazywane po włosku  frutti di mare stały się towarem luksusowym. Serwowano je na ekskluzywnych przyjęciach w otoczeniu bogatych dekoracji. Nic więc dziwnego, że owoce morza zostały ogłoszone narodowym specjałem kuchni francuskiej.

Świeże owoce morza zagościły na polskich stołach dopiero w XVIII wieku za panowania Augusta III. Szybko przypadły do gustu magnatom, dla których aromatyczne ostrygi były ciekawą alternatywą dla ciężkiej staropolskiej kuchni.

Jedzenie z pasją

Morskie stworzenia spożywane w wielu krajach uważane są za magiczne. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3  i cenny jod. Ze względu na małą kaloryczność i niski poziom tłuszczu mogą być spożywane przez osoby zmagające się z nadwagą. Frutti di mare – a w szczególności ostrygi – w wielu kulturach uważane są za naturalny afrodyzjak.

Owoce morza przygotowuje się na rozmaite sposoby. Można je gotować, smażyć i faszerować, choć jak podkreślają koneserzy morskich przysmaków, najlepiej smakują spożywane na surowo. Frutti di mare świetnie sprawdzą się zarówno jako aperitif, jak i baza zup oraz dań głównych.

Udział w Balu Owoców Morza możliwy jest po wcześniejszej rezerwacji stolika, której dokonać można telefonicznie pod numerem 601 220 137, lub pisząc e-mail na adres: a.zyser@newskanpol.pl

Ostatnie wolne miejsca!

 

powrót do bloga

Jesienna karta w Restauracji Sublima w Kołobrzegu
Wesele w hotelu nad morzem


ZAPISZ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER