ZADZWOŃ REZERWUJ GPS

SZEF KUCHNI

Artur Grajber

Artur Grajber urodzony w Warszawie w 1969 roku, przygodę z gastronomią rozpoczął od szkoły na ul. Poznańskiej gdzie jako uczeń eksperymentalnej klasy miał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach lat osiemdziesiątych nasiąkając miłością do zawodu i jego tradycji oraz poszanowaniem produktu. W 1999 roku rozpoczął pracę w pierwszej Polsce restauracji z kuchnia grecką „Parnas” – w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu. Już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwieraniu Hotelu Bristol ( 1992). W 1997 roku otwierał jako szef kuchni Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł restauracji roku w 1998. W roku 2000 pierwszy mini browar i restaurację Soma – również w Warszawie, by od roku 2002 związać się z siecią Starwood. W 2003 roku jako pierwszy szef kuchni – Polak – otwierał pięciogwiazdkowy sieciowy hotel Westin Warsaw, który otrzymał dwie pod rząd nagrody jako najlepszy hotel sieci Westin w Europie. Od 2006 do 2016 roku był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie, w którym zarządzał ponad 40 osobowym zespołem kuchennym w trzech restauracjach i jedną z największych w Polsce operacją bankietową – zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną, organizując imprezy do 5500 osób.

W sieci hoteli Sheraton współpracował przy otwieraniu nowych hoteli w Polsce oraz przez ponad 10 lat nadzorował, obsługiwał i gotował w najmniejszej restauracji w Polsce „Chefs Table” mieszczącej się na zapleczu kuchni w Hotelu Sheraton. Od maja 2017 roku do grudnia otwierał restaurację Genesis w Warszawie i na początku 2018 roku przez kilka miesięcy był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group. Od lipca 2018 roku szef kuchni w Hotelu Newskanpol i Sublima Restaurant w Kołobrzegu.

Swoje wielorakie doświadczenia zdobywał w restauracjach i kuchniach hotelowych, gdzie rozwijał swoje pasje i zainteresowania – wszystko ukierunkowane było na zdobywanie wiedzy i kształtowaniu swojej kulinarnej osobistości. Liczne podróże i praca w międzynarodowym gronie pozwoliły na zintensyfikowanie i poszerzenie posiadanej wiedzy i pasji. Szczególne miejsce w jego życiorysie zawodowym mają wszelakiego rodzaju imprezy bankietowe od kilku do kilku tysięcy osób: jedno i kilkudniowe, o różnym charakterze i randze. To tam liczy się planowanie, logistyka i odpowiednie zarządzanie zespołem ludzkim. Osobiście miał okazję gotować dla wielu znanych polityków, członków rodzin królewskich i aktorów między innymi: Króla Szwecji – Karola XVI Gustawa, Króla Norwegii Haralda V, Prezydenta Rosji Dmitrija Anatoljewicza Miedwiediewa oraz Prezydentów Polski: Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego, Lecha Kaczyńskiego, Bronisława Komorowskiego.

W gotowaniu uwielbia wyzwania i połączenia smaków i technik z różnych stron, a szczególna estymą obdarza kuchnię polską i rodzime regionalne produkty, którym nadaje nowoczesny smak i wygląd, szanując jednocześnie tradycje i właściwości produktu.

 

ZAPISZ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER